Ciasta tradycyjne Poznań

Naszym klientom oferujemy pyszne, tradycyjne ciasta. W Poznaniu, w naszej cukierni tworzymy wypieki na bazie naturalnych składników. Oferowane ciasta sprawdzają się jako znakomity deser na różnego rodzaju uroczystościach czy też przy zwykłej poobiedniej herbacie. Kto z nas nie pamięta smaku tradycyjnych polskich ciast, które piekły nasze babcie i matki? Wspomnienia te przywołują na myśl nie tylko wyjątkowe smaki, ale także chwile spędzone z rodziną przy wspólnym stole.

Proponujemy pachnące placki drożdżowe, serniki, jabłeczniki, babki, ciasta jogurtowe. Polecamy również keks angielski, makowce, placek makowy, aromatyczne ciasto korzenne, a także ciastka sztukowe równie zachwycające co tradycyjne polskie ciasta.

Sernik jako najpopularniejsze tradycyjne ciasto

Bez względu na region, sernik to najpopularniejsze tradycyjne ciasto, jedno z najstarszych w Polsce. Jego historia sięga czasów starożytnych, jednak to właśnie w Polsce osiągnął on szczyt swojej popularności. Tradycyjny sernik przygotowywany jest na bazie twarogu, jaj, cukru, masła i mąki. W zależności od części kraju oraz indywidualnych upodobań, do ciasta dodawane są także rodzynki, bakalie czy aromatyczne przyprawy, takie jak wanilia i cynamon. Sernik często podawany jest z sosem owocowym lub bitą śmietaną. W naszej cukierni przygotowujemy m.in. tradycyjny sernik wiedeński oraz sernik domowy. U nas możesz liczyć na puszyste, pełne smaku i słodyczy wypieki tworzone przez doświadczonych cukierników. Jesteśmy pewni, że umilą one Ci wiele chwil spędzonych w gronie bliskich.

Tradycyjna szarlotka w Poznaniu

Jabłecznik to kolejne popularne ciasto, które kojarzy się z polską kuchnią. Głównym składnikiem tradycyjnej szarlotki są jabłka, które nadają ciastu charakterystycznego smaku i aromatu. Szarlotka przygotowywana jest na kruchym cieście, a jej wierzch często posypywany jest kruszonką. W zależności od preferencji, do ciasta można dodać także orzechy, rodzynki czy cynamon. Szarlotka doskonale smakuje na ciepło, podana z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
W Poznaniu pieczemy tradycyjne szarlotki już od wielu lat. Serdecznie zapraszamy również do skosztowania innych wypieków.

 

placek z owocem

Dla wielu jego smak kojarzy się z dzieciństwem – najlepiej pasuje do niego szklanka ciepłego mleka lub kakao. Któż z nas oparłby się ciastu drożdżowemu z kruszonką? Wypiekamy miękkie i puszyste placki drożdżowe z różnego rodzaju dodatkami.

 

szarlotka

Jabłka to jedne z najbardziej podstawowych, a zarazem uniwersalnych owoców, które znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Ich walory można podziwiać w całej okazałości dzięki jabłecznikom. Masa z jabłek, pianka z białek, kruche ciasto? Pieczemy tradycyjne szarlotki!

 

sernik wiedeński

Najbardziej serowym ciastem na świecie jest oczywiście sernik. Oryginalnie pochodzi z greckiej wyspy Samos – był ulubionym deserem w Starożytnej Grecji. Przygotowuje się go na bazie zmielonego twarogu z dodatkiem żółtek oraz masła. W naszej ciastkarni z przyjemnością wypiekamy puszyste serniki.

 

babka cytrynowa

Babka piaskowa, cytrynowa czy marmurkowa? W Ciastkarni Luna królują babki – wilgotne, puszyste i o wspaniałym zapachu! Oferujemy wypiek babek wielkanocnych na święta. Na szczęście pyszną babkę można zjeść zawsze, bez względu na to, czy świętujemy.

 

keks angielski

Bakalie, bakalie i jeszcze raz bakalie, gruszki wanilia i delikatne ciasto – tak, to keks angielski. My również ulegamy jego urokowi i chętnie wypiekamy ten rodzaj ciasta. Nie żałujemy rodzynek, orzechów włoskich i moreli!

makowiec

Pieczony na Wigilię i Boże Narodzenie, jednak niech podniesie rękę ten, kto nie jest jego fanem na co dzień. Makowiec z dodatkiem cukru i bakalii pochodzi z Węgier, ale szczęśliwie zadomowił się i w Polsce. Oferujemy wypiek tradycyjnych makowców zawijanych.

 

ciasto jogurtowe

Delikatne ciasto jogurtowe z owocami to znakomita propozycja dla fanów prostych i smacznych wypieków. Nasi cukiernicy przygotowują delikatne ciasta jogurtowe z dodatkiem sera, brzoskwiń i czerwonej porzeczki. Warto się skusić.

 

ciasto korzenne

Jeśli nie przepadasz za tradycyjnym piernikiem, spróbuj naszego ciasta korzennego. To aromatyczny wypiek, który swój smak i zapach zawdzięcza specjalnej przyprawie korzennej i śliwką węgierkom. Warto skusić się na świąteczny lub poobiedni deser z tym ciastem w roli głównej.

placek z makiem

Doskonały na każdą okazję i godny zamiennik makowca – placek makowy prezentuje się i smakuje fenomenalnie. Spód półkruchy, masa makowa wzbogacona w śmietanę i żółtka, posypany waniliową kruszonką.

tarta maślana

Tarty w wersji słodkiej obowiązkowo powinny zawierać w sobie owoce, które nadają im wyjątkowy smak i dekoracyjny wygląd. Spód tarty można wykonać z ciasta kruchego czy drożdżowego, a jego wypełnienie stanowi masa kremowa. Samo ciasto jest dzięki temu lekkie i świeże, a dodatek soczystych owoców czyni go wręcz idealnym deserem na letnie dni!

 

piernik przekladany

Towarzyszy nam w święta do kawy, ale nie tylko. Jego aromat skutecznie przyciąga nawet najbardziej opornych. Piernik – wilgotny, przekładany konfiturą lub powidłami, polany czekoladą lubi gościć w naszej cukierni. Wypiekamy różnego rodzaju pierniki np. z dodatkiem miodu i przyprawy korzennej

 

faworki

Faworki, zwane też chruścikami, to charakterystyczny dla okresu karnawału słodki przysmak. Wykonywane przez nas z najlepszych składników, takich jak żółtka jajek, odrobina wysokiej jakości spirytusu czy śmietana stanowią przekąskę o kruchej teksturze i wybornym smaku. Wykorzystujemy przy tym tylko tradycyjne receptury. Ręczne wykonanie zapewnia uzyskanie typowego, wstążkowego kształtu!

 

mazurek stefankowy

Kolorowe, słodkie i pyszne mazurki to wypieki tradycyjnie podawane w okresie wielkanocnym. Ciasta tego rodzaju stanowią przykład typowo polskiego smakołyku, przygotowywanego i ozdabianego z niezwykłą pieczołowitością. Wykorzystywane do ich produkcji składniki, takie jak kremy, marmolady, ciasta biszkoptowe i kruche czy bakalie nadają mazurkom rozpoznawalny wygląd oraz smak.